Toekomstzekerheid isotopen voor Brachytherapie dichterbij door eerste fase bouw Pallas reactor Petten Speciaal

Met de contractering van de ontwerper en bouwer van de vervanger van de huidige 60 jaar oude Hoge Flux Reactor in Petten, komt de toekomstige leveringszekerheid van isotopen voor nucleaire geneeskundige toepassingen en isotopen voor Brachytherapie een stap dichterbij.

 

Isotopen voor Brachytherapie kunnen niet anders dan in een Hoge Flux Reactor of modernere variant daarvan gemaakt worden. Wereldwijd is Brachytherapie een belangrijk onderdeel van de radiotherapeutische behandeling van kanker. Brachytherapie wordt vooral toegepast bij de behandeling van baarmoeder(hals)kanker, prostaatkanker, anuskanker, blaaskanker, borstkanker, kindertumoren en kanker van de schaamlippen. Vooral bij de toepassing van Brachytherapie voor baarmoederhalskanker is het onderdeel essentieel voor de kans op genezing. Het niet beschikbaar hebben van isotopen voor Brachytherapie zou in Nederland circa 40 extra sterfgevallen per jaar en wereldwijd circa 4000 extra sterfgevallen onder vrouwen per jaar betekenen.

 

De productie van isotopen voor Brachytherapie is door wereldwijd verouderde reactoren en een gering aantal producenten onzeker. In 2017 hebben Nederlandse patiënten met prostaatkanker hier de nadelen van ondervonden door een wereldwijd tekort. De huidige Hoge Flux Reactor in Petten voorziet circa 1/3 van de wereld van de noodzakelijke isotopen voor Brachytherapie.