Skip to main content

Knelpuntenenquête angst en depressie in de palliatieve fase

Angst- en depressieklachten komen regelmatig voor in de palliatieve fase. Angstklachten komen vaak voor bij mensen met een gevorderd stadium van kanker. Bij mensen met terminale COPD ervaart zelfs 90% angst klachten. Ook depressie komt regelmatig voor en dit aantal neemt toe bij voortschrijdende ziekte.

Herziening huidige richtlijnen
De afgelopen jaren is onze kennis over angst en depressie in de palliatieve fase toegenomen. Daarom wordt de huidige richtlijnen angst (2008) en depressie (2010) herzien. De werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor de herziening van deze richtlijnen bestaan uit psychiaters, psychologen geestelijke verzorger, specialisten ouderengeneeskunde, internisten, cardioloog, klinisch geriater, huisartsen, verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordigers. De verwachting is dat de richtlijnen in de eerste helft van 2022 gereed zijn. De actuele status van deze en andere richtlijnen palliatieve zorg vindt u op de website van IKNL.

De werkgroep angst staat onder voorzitterschap van dr. Tineke Vos, psychiater in Den Haag, consulent palliatieve zorg bij Palliatieteam Midden Nederland en Palliatief Consultatieteam Hollands Midden en SCEN-arts. De werkgroep depressie staat onder voorzitterschap van dr. Froukje de Vries, psychiater en onderzoeker bij het Centrum Kwaliteit van Leven, Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut. IKNL verzorgt de procesbegeleiding.

Om de herziene richtlijn zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom angst en depressie in de palliatieve fase. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijnen uitgewerkt.

Knelpuntenenquête
Om de knelpunten te verzamelen vragen wij u deze knelpuntenenquête in te vullen. De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten geïnventariseerd. Met deze enquête wordt u gevraagd deze knelpunten te prioriteren. Daarnaast kunt u andere knelpunten rondom angst en depressie bij patiënten in de palliatieve fase aangeven.

De knelpuntenenquête is in te vullen tot en met 21 januari 2021. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Het is mogelijk om de resultaten van de enquête in een factsheet ontvangen. Indien u deze wenst te ontvangen, kunt dit aan het einde van de enquête aangeven.